2. Movement

Gepubliceerd op 29 oktober 2015 om 22:50

Vorige week was het tweede seminar. Het was ontzettend fijn om mijn groepsgenoten weer te zien. We begonnen met een klein rondje ervaringen uitwisselen. Meerdere mensen hebben moeite om curbing van medium edge te onderscheiden. Ik deel wat ervaringen/inzichten die ik had m.b.t. mijn oefen proces.

We hadden van het vorige seminar als tip meegekregen om aan het begin van een studie sessie na te gaan: Wat zou ik nu kunnen oefenen? Ben ik op de goede weg? Ik kwam er achter dat ik de neiging heb om met een te grote intensiteit te oefenen, waardoor je uiteindelijk teveel energie verspilt. Starten met 80% is mijn nieuwe motto :-), gaandeweg gaat de energie dan vanzelf meer stromen.

We krijgen dit seminar onder meer les in de filosie en psychologie van het lesgeven volgens de CVT methode. Echt heel inspirerend. Wat er voor mij uitspringt is het respect voor de eigenheid en muzikaliteit van elke zanger. De technieken en tools zijn er op gericht een gezond spiergeheugen te creeeren voor alle klanken. En dan is het aan de zanger hoe hij/zij wil klinken.

 

We gaan elkaar voor de eerste keer lesgeven onder toeziend oog van een docent. 15 minuten lang geven we elkaar een korte sessie waarna we feedback krijgen van de docent. Eh.. best eng haha. Maar het is een positieve ervaring voor me. Ik krijg als feedback dat ik een uitstekende auditieve herkenning heb (oftwel goede oren :) en dat er in die 15 minuten een leerproces heeft plaatsgevonden.  Als aandachtspunt krijg ik dat ik moet werken aan mijn klinkers. Ik maak te weinig onderscheid tussen ee (als in mee) en e (als in weg), waardoor het verschil tussen overdrive en edge niet helemaal duidelijk is.

 

We zijn allemaal blij met de sfeer en mensen in onze groep, we vieren twee verjaardagen, van Raija en Katrien. Zaterdagavond hebben we een concert, ik zing ‘Right to be wrong’ van Joss Stone en gooi er voor het eerst eens wat edge uit door een microfoon, ik was erg zenuwachtig maar ben niet ontevreden . Ik ben onder de indruk van al het talent dat er rond loopt en de persoonlijke manier waarop nummers worden gebracht. De sfeer is top, warm en aanmoedigend en het is een geweldige avond.

 

In mijn masterclass zing ik het lied ‘Take me to church’. Ik wil het refrein graag zingen in medium edge. Om dat te kunnen doen moet je veel support toepassen. Als je voluit edge zou zingen is het eigenlijk makkelijker. Ik krijg als advies om vooral te gaan studeren op movement en niet zozeer op muzikaliteit. Voor nu mijn uitdaging dus, movement in de support! Ik ga hier volop mee aan de slag voor het volgende seminar, dat alweer over vier weken is. 

 

Het was weer een hele goede ervaring, ik voel me zo op mijn plek daar. En ik merk dat wat ik daar leer, extra inspiratie geeft in mijn zanglessen en koorrepetities. Op naar meer!

 

Ander leuk nieuws: Ik heb een arrangeerprijs gewonnen! (gedeelde eerste plaats met David de Geus). Voor mijn koor iSing schreef ik een medley van ‘bevroren’ songs en die viel in de prijzen. Van iSing kreeg ik een prachtig boeket met bloemen en we gaan het winnende arrangement ten gehore brengen op het BALK festival 31 oktober vlak voor de prijsuitreiking. Op het BALK topfestival treed ik verder op met twee groepen: iSing (tweede klasse grote vocal groups) en Mjoy (topklasse kleine vocal groups). 

 

Tot zover de blog, hieronder nog het juryrapport van de arrangeerprijs:

Link naar de site van BALK

 

Uit het jury rapport:

Frozen medley, door Marieke van Diepen, gearrangeerd voor iSing

Dit arrangement valt op door de natuurlijkheid van de lijnen, door de grote zingbaarheid en door de warmte van de samenklanken. Het arrangement is voor vrouwenstemmen, en zo’n bezetting geeft beperkingen aan het bereik waarmee je kunt schrijven. Toch is Marieke van Diepen erin geslaagd om in haar arrangement een rijk harmonisch palet te geven. Door een uitgekiende afwisseling tussen homofoon schrijven en het schrijven in meerdere lagen, is het arrangement zowel lyrisch als swingend. Een genot om te zingen en om naar te luisteren!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.