1. And we 're off

Gepubliceerd op 14 september 2015 om 22:50

Het eerste seminar in Kopenhagen zit erop, geweldig, wat een ervaring! Ik ben ingedeeld in de groep ‘Kobalt’ en we hebben een internationaal gezelschap met 11 zangers en zangeressen uit Denemarken, Noorwegen, Belgie, Duitsland, Nederland en Finland. De komende 3 jaar studeren we samen om Complete Vocal Technique Authorised Teachers te worden :-).

 

Het voelde meteen weer vertrouwd te landen in Kopenhagen, waar ik afgelopen jaar al zes keer geweest ben tijdens de éénjarige zang opleiding die ik toen volgde. Donderdag was de eerste lesdag en Cathrine Sadolin was er om ons allemaal welkom te heten. Daarna gingen we gelijk van start met de lessen. We begonnen met een overzicht van de Complete Vocal Technique en ‘s middags een masterclass. 

 

Het concept van de masterclass is dat je één voor één les krijgt terwijl de rest van de groep toekijkt. Dit concept werkt goed want je kunt enorm veel van elkaar leren en de docenten van het institute zijn zo kundig dat het een feest is om ze aan het werk te zien.

 

Onze groep is divers qua ervaring maar wat een getalenteerde mensen allemaal! Twee klassiek geschoolde zangeressen, een gospelzangeres die ons allemaal verpletterde met haar volume, een Deense musicalster (ze speelde o.a. Donna in de Deense ‘Mamma Mia’, een rock/metal zanger, een Nederlandse zangeres met net als ik een klassieke achtergrond, een Belgische met een hamervibrato waar we gelijk allemaal jaloers op waren en een Finse die in een paar dagen tijd haar (vocale) volume verdriedubbelde, van alle smaken wat! En natuurlijk Naylan, net als ik afkomstig uit Nederland, mijn geweldige collega met wie ik afgelopen jaar al samen studeerde. 

De sfeer is warm en enthousiast. Deel van de filosofie van CVT is dat je elkaar (onder)steunt en verder helpt. Voor veel mensen met een conservatorium achtergrond toch wel een verademing! We hebben allemaal het gevoel dat we het getroffen hebben met onze groep.

 

In de masterclass zong ik ‘Right to be wrong’ van Joss Stone. Ik had dit nummer uitgekozen om te werken aan het refrein, er zitten veel klanken in als ‘long’ en ‘wrong’ en ik was nog zoekende welke ‘vocal mode’ hiervoor te gebruiken. Het zou kunnen in neutral met veel twang, curbing of medium edge (sorry voor het gesmijt met termen). De docente wist me snel hiermee te helpen en ik was blij met het resultaat en een ‘nieuwe klank’ om verder mee te gaan oefenen en ontdekken.

Hier een fragment uit de masterclass:

 

Fragment ‘Right To Be Wrong’

 

(Zeg kritische luisteraars; niet te streng beoordelen hè, iets laten horen wat je nog lerende bent is wel een tikje eng hoor ;-).

 

We gaan dit seminar onder andere in groepjes uit elkaar om elkaars bereik te testen en we krijgen flink veel theorie voor de kiezen, anatomie van de larynx etc. De docente vertelt het zo enthousiast dat ze deze toch wel droge stof over onderdelen van klepjes en spieren er in één middag doorheen krijgt. De informatie is niet nieuw voor me, maar toch wel heel interessant om me weer in te verdiepen.

 

Met studiegenoten ben ik zaterdagavond naar de bioscoop gegaan om de documentaire over Amy Winehouse te zien. Indrukwekkend, triest en wat een enorm talent was zij! Ik heb mezelf voorgenomen om één van haar nummers in te gaan studeren.

 

Ik kijk nu al uit naar het volgende seminar!

 

Nog wat andere nieuwjes: Ik heb onlangs een nieuw arrangement geschreven voor mijn vocal group iSing: een medley van ‘bevroren’ songs. Aanstaande zondag op het Amuzes festival in Kasteel Heeswijk gaan we deze voor het eerst uitvoeren. Behalve met iSing treed ik ook op met a-cappella kwintet Mjoy. Daar heb ik veel zin in, wie weet zie ik je daar?!

 

Festival Amuzes Kasteel Heeswijk

 

Hier een Preview van Frozen (Ice-Medley)

 

‘Geluidsfragment ‘Frozen Medley’

Pdf

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.