Mijn beste twee tips voor het leren van nieuwe vaardigheden

Gepubliceerd op 29 januari 2021 om 13:25

Mijn beste twee tips voor het leren van nieuwe vaardigheden.

 

Wil je iets nieuws leren? Dit zijn mijn twee toptips waarmee je altijd succes gaat krijgen:

 

1. Geef jezelf TIJD om te oefenen en haak niet af als je faalt.

2. Zorg dat je kunt leren van iemand die jou motiveert en aantoonbaar vooruit helpt (je hoeft niemand op zijn blauwe ogen te geloven, check zelf of je vooruitgang boekt).

 

De voornaamste reden waarom mensen het niet lukt een nieuwe vaardigheid te leren is dat ze zichzelf de tijd daarvoor niet gunnen.

Het gebeurt vaak. We willen iets nieuws leren, zetten alles op alles en lukt het niet dan geven we op. Zo ontzettend jammer! Want wat we onszelf dan niet geven is de tijd om een nieuwe vaardigheid te leren en deze te oefenen (en bij oefenen hoort fouten maken, dat is een natuurlijk proces).

 

Hier krijg ik les van Raija, ik heb zóveel van haar geleerd! We hebben elkaar in Kopenhagen leren kennen tijdens onze studie CVT en Skypen nog steeds om de paar weken om elkaar les te geven.

Bonustip: vind je de goede docent, ga dan vooral dóór!

Een leerproces heeft een curve met piekervaringen en terugvallen. Juist het moment waarop het niet goed is gegaan, is misschien wel het allerbelangrijkst. 

Ontwikkel je veerkracht of geef je het op?

Veerkracht ontwikkel je door jezelf op die momenten eraan te herinneren ‘ik kan het nog niet, maar ik kan het leren’. Zeg dàt tegen jezelf! Anders loop je het risico dat je helemaal opgeeft en dan kun je niet oogsten na alle tijd en moeite die je tot dusver investeerde.

 

Geef jezelf een moment om na te denken èn vraag hulp! Wel aan de juiste persoon ;-) dat is heel belangrijk. Hoe weet je dat je de juiste persoon hebt? Heel simpel ze laten je achter met een positief gevoel en in een toestand waar in jij weer gelooft in jezelf. Blijf je achter met een neerslachtig gevoel, dan heb je niet de juiste persoon (zelfs al bedoelen ze het misschien heel goed).

 

En bedenk:

 

Toen we leerden lopen hadden we die ‘alles of niets’ mindset gelukkig nog niet. Stel je voor, je zet wankelend je eerste paar stappen (hoera!) maar als je op je gat valt zou je helemaal ongelukkig worden en jezelf ook nog eens aan gaan praten ‘ik kan het niet’ ‘ik ga dit ook echt nooit leren’ ‘jemig wat stom dat ik dit nog niet kan’ etc. etc. Voor je het weet is het een overtuiging, waar je je amper nog bewust van bent maar wel invloed op jou heeft. En voor de duidelijkheid, onze ingevingen en acties worden voor een heel groot deel gestuurd door ons onderbewustzijn. De reden dat we uiteindelijk (bijna) allemaal hebben leren lopen is omdat we gewoon doorgingen tot we het konden. Overtuigingen als 'wow ik ben de meest klunzige baby ooit want ik ben gevallen' hadden we gelukkig nog niet.

 

Ik heb keer op keer gezien dat mensen zóveel kunnen leren waarvan ze dachten dat ze het nooit zouden kunnen.  Het is een kwestie van niet opgeven èn de juiste input krijgen, we hebben elkaar nodig om nieuwe dingen te leren en dat is juist fijn. Het is helemaal niet de bedoeling dat we alles alleen doen.

 

Gun jij jezelf dat? Ik hoop het! Want het is geweldig om nieuwe vaardigheden te leren. 

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips :-). En als je zangles wilt, ben je van harte welkom!

 

Met vrolijke zanggroet,

Marieke


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.