Complete Vocal Technique 

Complete Vocal Technique is een wetenschappelijk onderbouwde zangmethode ontwikkeld door Cathrine Sadolin.

Haar uitgangspunt is dat je alle klanken kunt maken op een gezonde manier als je maar weet welke regels toe te passen. Iedereen kan zingen en het is helemaal niet moeilijk.

 

Het Complete Vocal Institute in Kopenhagen is op dit moment de grootste zangschool in Europa en er wordt doorlopend nieuw onderzoek gedaan naar de stem door Cathrine in samenwerking met wetenschappers. Complete Vocal Technique wordt tegenwoordig veel toegepast op Conservatoria en andere professionele zangscholen.

 

CVT les is helder, concreet en zorgt voor snelle vorderingen. Je kiest zelf waaraan je werkt in de les en wat je wilt leren.

 

Door mijn opleiding als CVT docent ben ik gespecialiseerd in (aanhoudende) stemklachten. Ben je vaak hees of ervaar je andere ongemakken bij het zingen of spreken? Ik kan je technieken leren om van deze heesheid af te komen. Heeft de heesheid een andere oorzaak dan verkeerd stemgebruik? (bijvoorbeeld knobbeltjes of cysten op de stem) dan zal ik je door verwijzen naar een arts of andere specialist (KNO arts). In een herstel traject kan ik je begeleiden. Ik heb o.a. ervaring met het begeleiden van zangers met verlamming van één van de stembanden en het herstellen na knobbeltjes op de stembanden. Met de juiste techniek kun je je stem weer helder en onbelemmerd gebruiken! 

Complete Vocal Technique in één pagina:

De drie basis principes van Complete Vocal Technique zijn:

  • Ademsteun
  • Twang
  • Het vermijden van een vooruitgestoken kaak en lipspanning 

 

Ademsteun:

Het beheersen van onze uitademing. Laten we de lucht in één keer los, dan kunnen we niet lang zingen :-). Door het middenrif laag te houden kunnen we zo lang met onze lucht doen als we willen, we houden het middenrif laag door o.a. onze buikspieren te gebruiken.

 

Twang: 

Is een techniek die maakt dat we ons op heldere wijze verstaanbaar kunnen maken zonder al te veel inspanning. Het geluid van twang wordt geproduceerd in het strottenhoofd; door de strottenklep en bekerkraakbeentjes naar elkaar toe te laten bewegen. We kunnen het scherpe geluid van twang vinden door bijv. een heks te imiteren.

 

Het vermijden van een vooruitgestoken kaak en lipspanning:

Als we onze kaak teveel vooruitsteken kan dit ongecontroleerde spierspanningen veroorzaken waardoor het lastiger wordt hoge noten vrij te zingen (het zgn ‘knijpen’). Door de natuurlijke kaakpositie te vinden lossen spanningen zich op en wordt zingen veel makkelijker. 

Hetzelfde geldt voor de lippen: indien we de woorden en klinkers teveel vormen met de lippen kan dit spierspanningen veroorzaken die het zingen bemoeilijken. De oplossing is om klinkers voornamelijk te vormen met de tong. 

 

Als we ons houden aan de de drie basis principes, kunnen we:

  • Een groot bereik hebben; alle noten zingen, zowel hoog als laag
  • Zo krachtig (of juist zacht) klinken als we maar willen
  • Lange zinnen zingen zonder naar lucht te hoeven happen
  • Voorkomen dat we hees worden als gevolg van gebrekkige techniek

 

Wil je nog meer weten over CVT? Kijk dan op 

https://completevocal.institute