Review CVT I cursus Najaar 2018

 

Toen ik mij opgaf bij Marieke om de CVT lessen te volgen had ik in een grijs verleden al 10 jaar gezongen bij zanggroep Nexus. Helaas moest ik jaren terug afscheid nemen van deze enthousiaste groep omdat ik hees werd en er knobbeltjes op mijn stembanden waren gevonden. 

 

Na 2 operaties en veel logopedie lukte het mij niet meer mijn stem goed te gebruiken. Het bezoek aan ruimtes met veel geluid of een gezellig feest moest ik altijd bekopen met de volgende dag een verdwenen stem en/ of dagen van hees zijn. Het zingen moest ik beperken tot wat geneurie maar een volledig lied zat er niet meer in. Nu ik de basis cursus heb doorlopen kan en durf ik niet alleen weer te zingen, maar gebruik ik mijn stem anders waardoor ik niet meer snel hees ben en zelfs helderder klink.

 

Onvoorstelbaar hoe je op de eerste avond van de cursus al ervaart waar je mogelijkheden liggen. 

Het “knijpen“ behoort, na oefening, tot het verleden en de “ruimte” die Marieke met de techniek creëert zorgt voor minder vermoeidheid in het strottenhoofd met direct positieve gevolgen voor de stem. Op een vlotte manier vertelt Marieke duidelijk over de theorie die behoort bij de basis principes welke wetenschappelijk zijn onderbouwd. 

 

Samen met de 7 andere cursisten stonden wij al snel de geleerde stof d.m..v. oefeningen in de praktijk te brengen wat op zich al voor veel lol en ontspanning zorgde. De snel aangeleerde technieken dedn ons toch echt denken aan het kwaken van een eend en we “schreeuwden” wat af. Maar de uitwerking daarvan zorgde toch echt voor verbeteringen in onze zang.

Wij kregen ieder apart masterclasses, Marieke observeerde en analyseerde de ademsteun en de door ons gebruikte techniek en bracht daar met handige hulpmiddelen direct verbeteringen in aan. Het meest opvallend hieraan was dat de aanpassingen voor een ieder van ons iets anders kon zijn. Het mogen behouden van je eigen houding en ‘zijn’ was op zich al opmerkelijk omdat daar het meest aan wordt getornd bij de reguliere zanglessen.

 

Het bijwonen van elkaars masterclass is voor beide partijen een leerzaam moment. Je leert omgaan met publiek terwijl je in je hoofd onzeker bent en het liefst wilt weglopen, terwijl je als toehoorder wordt meegenomen in het proces d.m.v. gezamenlijke oefeningen die je anders nooit zou ervaren.

 

Kortom, ik ben heel blij dat ik mij heb opgegeven en ik weer kan zingen en mijn stem kan laten klinken zonder hees te worden of erger. Ik raad iedereen deze CVT cursus aan, die iets met zijn of haar stem of lied wil doen. Marieke beheerst de stof, ze weet precies wat ze doet en is heel betrokken bij het zoeken naar verbeteringen d.m.v. het toepassen van de geleerde technieken met als doel jouw lied beter te laten klinken of je stemgebruik in het algemeen te verbeteren.

 

Paul Koomen